Jobcoaching og karriererådgivning.


Fordele, bagdele og perspektiv.

Arbejdsmarkedet ændrer sig løbende.

 Sådan har det altid været. Det stiller store krav til det at være jobsøgende og en del af arbejdsmarkedet generelt. Flere og flere mennesker vælger at benytte sig af jobcoaching for at styrke deres job- og ansøgerprofil allround – og altså ikke kun deres ansøgningsmateriale.

Denne lille artikel kigger nærmere på, hvad job- og karriere coaching er, og hvad udbyttet kan være for dig.

Som jobcoach oplever jeg, at der er 2 aspekter i mit arbejde: Et coaching aspekt og et rådgivningsaspekt. Målet er, at give kunden det bedste grundlag for at træffe de rigtige valg i forhold til deres karriere og karriereudvikling samt at tilbyde konkrete værktøjer såsom superoptimeret ansøgningsmateriale og andre konkrete jobsøgningstips mv.

Rådgivningsaspektet indebærer de helt konkrete ting, man kan gøre som jobsøger som er relateret til ens materiale, opsøgende kontakt, arbejdsgrupper osv., hvor coaching delen går ind og arbejder med træk i ens personlige tilgang, der kan optimeres. Det kan være ting som selvtillid, vedholdenhed, karriereændringer osv.

Kernen i hele arbejdet er at hjælpe folk med at vurdere deres professionelle situation med større grad af personlig ærlighed, nysgerrighed, empati og medfølelse – for sig selv.

Nogle almindelige misforståelser omkring karriererådgivning og – coaching:

-At et optimeret ansøgningsmateriale er alt der skal til for at få ønskejobbet

-At din karriererådgiver vil finde jobbet til dig

-At du opnår topresultater med et minimum af indsats – tidsmæssigt og økonomisk


Hvordan kan coaching hjælpe dig tættere på målet?:

I det store og hele kan kunderne forvente at få mere tillid, indsigt, opmuntring og inspiration. De vil ofte også have følelsen, at coachingen og rådgivningen giver dem mulighed for at slappe lidt af. Jobsøgning kan skabe forskellige følelser såsom angst, frygt og sårbarhed i mennesker, og jeg arbejder ofte med kunderne på at forholde sig til disse følelser, så de bedre kan forstå, hvordan disse faktorer kan være med til at holde dem fast – i deres jobsøgning eller i deres karriere.

En nylig klient jeg havde, kunne ikke bryde sit mønster med at sende ansøgningsmateriale afsted, som ikke var opbygget hensigtsmæssigt i forhold til stillingerne.

Efter at vi have undersøgt dette mønster, blev hun klar over, at hun havde ”arvet” sine forældres mønster med at være tilbageholdende og nedtonet. Derfor ”turde” hun ikke lave og sende kompetent, selvsikkert materiale afsted. Det var et problem for hende at være tydelig, selvsikker og opsøgende.

Hun sagde også om sig selv, at hun var tilbageholdende med at bede om hjælp, og hun var bange for afvisning. Jeg var nødt til at opmuntre hende til at udvikle den tillid, der er afgørende for at hun blev mere konsekvent i sin jobsøgning.

Der er også en række øvelser og tests, man som karrierecoach kan bruge til at hjælpe kunder, såsom personlighedstest og øvelser, der identificerer, hvad folk er bedst til og hvilke jobområder, der matcher ansøgeren bedst.

Man kan også lave en ”rundspørge” hos familie og venner og få dem til at udtale sig om, hvilke styrker (og svagheder) de ser i personen. Disse udtalelser kan vi bruge konstruktivt i ansøgningsmaterialet.

På hvilket tidspunkt i en persons arbejdsliv, er karriere coaching nyttig? 

Karriere coaching og rådgivning kan være nyttigt på ethvert tidspunkt i en persons arbejdsliv. Der er dog tidspunkter, hvor man kan have virkelig godt udbytte af at arbejde sammen med en professionel. Det er oftest når:

Man oplever, at man ”sidder fast” i sit arbejdsliv og ikke rigtig helt ved om man er på rette hylde

Hvis man oplever, at det man har beskæftiget sig med indtil nu, ikke giver værdi og mening mere, og måske er i modstrid med end værdier og behov.

Hvis man står overfor at skulle søge eller til samtale på drømmejobbet eller er i en situation, hvor man gerne vil skifte spor og forberede sig selv på dette.

Karriere coaching i de tidlige år af studierne, kan også være med til at give mere sikker grund under fødderne og en bedre fornemmelse for den retning, man skal bevæge sig i. Ikke bare med et godt udformet CV og en passende karrierevej, men også med en tankegang, der hjælper dem til at forstå, at job og karriere i dag, ikke er så ”strømlinet” og fasttømret som for bare 10 år siden..

Er der visse karriere-frustrationer, som mennesker ofte oplever? 

Jeg hører ofte, "Jeg er ikke glad for mit job mere, men jeg ved ikke, hvad jeg ellers kan gøre!" eller ”Jeg er kørt fast, jeg ved ikke hvad jeg skal gøre”. Der er også flere og flere mennesker der oplever stress i deres arbejdsliv.

Dette skyldes meget ofte, at kravene bliver højere og højere og at der hele tiden er ændringer, man skal forholde sig til. For eksempel som nu, med folkeskole reformen. Det kan også skyldes, at man opdager, at man slet ikke som menneske er i harmoni med, at ens arbejdsliv skal fylde så meget i ens tilværelse. Nogle henvender sig også fordi de er i tvivl om, hvordan man ”sælger sig selv”: "Jeg har ingen idé om, hvad jeg kan gøre med disse færdigheder," og "jeg har brug for hjælp til at indkredse, hvad jeg kan og ønsker, og hvordan man kommer dertil."


Hvem har de største fordele af job- og karrierecoaching? 

En, der er åben for nye ideer, villig til at træde ud af hans eller hendes komfort zone og motiveret til at gå i gang med det arbejde, der kan skabe forandring i jobsøgning-og karriere-processen. Hvad mere er, en god klient gør det muligt for coachen at være en partner i denne proces. Det er faktisk vigtigt, fordi der er så mange vanskelige skridt på vejen, uanset om det er hårdt job marked eller en meget langvarig karriere forandring. Så kunden bør være indstillet på så meget hjælp som muligt-fra coachen og fra alle andre i deres personlige eller faglige netværk-for at lykkes.

Hvad er med til at give tilfredshed i ens job?

Hvis du laver noget, du virkelig, virkelig nyder og som er i harmoni med dine værdier og behov som menneske, er chancerne størst for, at du vil trives i dit arbejdsliv. Ideelt set bør du føle, at der er harmoni mellem dit arbejde, dit privatliv og dine værdier.

Når der er harmoni mellem disse ting, er der størst chance for, at man oplever en følelse af karriere eller job tilfredshed. Hvis du vil have et job, der er tilfredsstillelse, så er det afgørende at tilpasse dit arbejde med dine værdier.

Helena


Vil du gerne kontaktes uforpligtende angående hjælp til at gøre det rigtige i din jobsøgning?

Så kan du udfylde formen herunder, og blive kontaktet hurtigst muligt:


Tags


Du kan også blive inspireret her:

Vejen til næste karriereniveau

Vejen til næste karriereniveau